Khamis, 22 September 2011

Fakta Menarik | Nyamuk

Nyamuk sudah wujud sejak 100 juta tahun lalu. Kira-kira 3,000 spesis dikenal pasti dan mempunyai kebolehan untuk menyesuaikan diri dengan persekitarannya dengan cepat. Seperti diketahui nyamuk banyak terdapat di kawasan tropika dan juga Artik.


Nyamuk betina boleh hidup sehingga 100 hari, berbeza dengan nyamuk jantan yang hidup hanya 10 hingga 20 hari. Nyamuk betina bertelur 100 hingga 300 biji pada satu-satu masa dan sebanyak 1,000 hingga 3,000 biji sepanjang hayatnya.


Kibasan sayap nyamuk ialah 300 hingga 600 kali sesaat dan menghasilkan bunyi 'nyyyennng' apabila terbang berhampiran telinga kita.

Bagaimana nyamuk mencari mangsa? Nyamuk mempunyai penglihatan infra merah iaitu kebolehan mengesan haba dan juga melalui hembusan gas dioksida.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Cerita Menarik

PEMBERITAHUAN

Segala paparan di dalam blog ini bukanlah hak terpelihara penulis. Sebaliknya semua bahan-bahan ini hasil carian penulis dari blog-blog lain. Sekiranya penulis terambil sebarang gambar atau hak cipta terpelihara sesiapa, sila beritahu kepaa penulis untuk dibuang dari blog ini.

About Me

Foto saya
suka melihat orang lain ketawa berdekah-dekah apabila kita berjaya membuat sesuatu yang mencuit hati. kalau tak gelak, senyum pun ok la... senyum, xperlu kata apa2...lalala